Orice om se confrunta cu greutati emotionale indiferent de ce ar putea fi observat de catre ceilalti! Asta este ideea principala care mi s-a conturat cel mai puternic in minte cand am citit cartea.
Yalom ne ofera un mix bun intre o incursiune interesanta in universul terapiei psihanaliste, si caracterele diferite ale personajelor principale, fiecare purtand propriile razboaie interioare.

Personajul principal, Ernest Lash, este un psihanalist tanar ce simte nevoia indepartarii de dogmele impuse de societatea psihologilor, incercand sa practice pe pacientii sai tehnici experimentale, controversate, dar axate spre apropierea de pacient pentru binele acestuia. Bine, bine, intentia e buna, insa ce te faci daca ai ca nou pacient, o femeie foarte inteligenta, cu un trecut tumultos, si care are o singura dorinta, si anume, razbunarea pe pshihologul fostului ei sot? Ei bine urmeaza un joc intreg fooooarte interesant de replici bune, un razboi mental intre inteligenta razbunatoare si rabdarea si dorinta de a face bine, un ping pong intre sentimente si resentimente, intre instincte, emotii si reactiile involuntare ale fiintei umane.

Mi-a placut foarte mult cartea, in primul rand fiindca prezinta o mica parte din tehnicile psihologice folosite in terapie de obicei, traseul intre intrebarile cheie ce pot identifica adevarate probleme sau presiuni interioare, dar mai ales tocmai din cauza acestui joc de care pe care, de-a soarecele si pisica insa … cu indoiala ca nu stii exact care e soarecele si care e pisica de fapt 😀

Deznodamantul este rezervat persoanelor care vor citi, insa tot ce pot spune este ca Irvin Yalom, el insusi un psihiatru renumit, te poarta cu succes pe parcursul unui drum in care iti arata cu nonsalanta, ca indiferent de persoana, indiferent ca esti un simplu pacient, sau esti un psiholog ce stapaneste la perfectie tehnicile de control si vindecare, cu totii avem propriile noastre probleme, framantari, dorinte si reactii umane. Si prin acest fapt, parca te face sa privesti cartea ca o mica terapie pentru tine insuti, si sa te simti putin mai usurat la sfarsit.

 

Lasă un răspuns