In primul si in primul rand, vreau sa incep prin a spune ca nu am citit pana acum nici un alt roman ca acesta! Si ca este un roman care trebuie neaparat citit!

Este de departe cea mai imprevizibila si misterioasa carte pe care am devorat-o pana acum! Mi s-a parut genial faptul ca pe masura ce avansam in carte, pe masura ce actiunea capata o directie, pe masura ce intrau in scena personajele, preconizarile mele fata de ceea ce urma sa se intample erau total diferite fata de ceea ce ne pregateste John Fowles, care, este cu adevarat un magician al firului narativ!

Nu am cum sa nu descriu cu entuziasm cartea asta! Pur si simplu nu am cum sa vreau sau sa incerc sa fiu obiectiva macar, fiindca, asa cum un magician adevarat isi ameteste si isi incanta spectatorii cu iluzia distorsionarii realitatii, exact acelasi lucru se intampla si aici! Nimic nu poate fi previzibil, nimic nu te poate duce cu gandul la ceea ce se va intampla in capitolul urmator, iar daca ai momente in care iti spui in gand „aaa, gata, stiu ce se intampla de fapt!” … ei bine, eu am avut parte numai de surprize :D.

Pe scurt, ca sa nu divulgam nici un mister, este vorba despre un tanar absolvent de Oxford, inteligent, rebel, si putin cam prea arogant, care primeste o oferta de a preda intr-o insula superba din Grecia [am uitat sa mentionez si ca vi se va face extrem de dor de Grecia si de mare daca veti citi cartea]. Asadar Nicolas Urfe ajunge in Grecia la o scoala sa predea engleza, insa viata pe insula i se pare mult prea monotona. Asa ca incepe sa exploreze insula si ajunge intr-un final sa fie invitat in lumea misterioasa si bizara a lui Moris Conchis, un batran ce locuia izolat in afara satului, pe care toti localnicii il stiau insa nimeni nu il vedea.

De aici inainte, Moris incepe sa comunice cu tanarul absolvent, sa isi destainuie fragmente din viata, si sa ii impartaseasca marele secret tinut acolo pe insula, departe de ochii localnicilor. Nicolas [dar in aceeasi masaura si cititorul] incepe sa fie confuz in fata a tot ceea ce se intampla, iar intrebarea care ne insoteste din acest punct pana la sfarsitul romanului apare: este real ceea ce se intampla, sau totul este o inscenare? este totul natural sau supranatural, real sau imaginar, adevar sau teatru? De fiecare data cand evenimentele se spulbera si incepi sa iti formezi o parere, pagina data mai departe iti spulbera la radul ei ceata si constati ca nimic nu este ceea ce pare. Magicianul te incanta si te incurca mai departe, pana undeva sus, pe o stanca inalta a Greciei. Enjoy!

Lasă un răspuns