Cand eram mica, mica, mergeam cu mamaie aproape in fiecare zi in plimbare la piata. Dar in anumite zile speciale, mergeam in plimbare in piata cealalta. O adevarata aventura avand in vedere ca era la doua statii de tramvai departare, nu doar la una. Si in plus de asta mergeam pe langa un bloc luuuung, ce avea o gradina micuta dar la fel de lunga ca si blocul.

Ei bine de acolo a pornit totul! Cand m-am inaltat suficient de mult sa vad peste gardul viu ce delimita gradina de trotuar, tin minte si acum cum am vazut pentru prima data tufele imense de hortensii, cu bulgarii aia uriasi colorati predominant in albastru, dar si cu putine pete lila si roz pal, culorile magice ale copilariei mele in orice caz.

Hortensia sau Hydrangea, este o planta decorativa, originara din China si Japonia, cu peste 70 de specii diferite ce variaza in dimensiuni si forme, cele mai comune fiind sub forma de tufis. In prezent, le puteti gasi peste tot, din Asia, pana in America si Europa, inflorite din mai pana in septembrie. Este o planta dependenta de aer, asa ca trebuie tinuta fie afara, fie pe balconul deschis, dependenta de apa insa care nu suporta sa stea in apa baltita, si care este suficient de pretentioasa incat nu vrea numai umbra, vrea si soare, dar cu moderatie, evitandu-l pe cel puternic de la pranz. O printesa de planta, ce sa mai! Rezista destul de bine la temperaturi de pana la -15 grade Celsius iar culoarile florilor difera in functie de cantitatea de aluminiu din sol.

Ceea ce mi se pare insa cel mai frumos lucru la planta asta, pe langa faptul ca e o adevarata explozie de culoare, este faptul ca florile tin pana la inceputul toamnei, si ca isi schimba culorile treptat, de-a lungul verii. Asta, si faptul ca imi aduce aminte de copilarie chiar si acum cand trec pe langa blocul ala de langa casa 🙂

Lasă un răspuns