M-am indragostit de suculente! Plante super dragute, super colorate, super complexe… super! 😀 Suculentele sunt plante carnoase, cu organe groase, ce retin apa pentru a supravietui conditiilor de seceta. Nu se stie numarul exact la speciilor de suculente, in orice caz, este de ordinul miiiiiiilor. Citisem undeva intr-un articol cum ca ar fi peste 20.000 specii […huh?!]. Pe langa aspectul special, culorile frumoase, formele aparte, unele suculente sunt si foarte usor de intretinut, nefiind mofturoase in ceea ce priveste temperatura sau conditiile speciale de ingrijire. In principiu, majoritatea au nevoie de lumina puternica insa nu directa, sa aibe pamant special pentru cacatusi sau suculente, la baza ghiveciului sa existe un strat de pietre pentru a ajuta drenajul, si sa fie udate din plin primavara si vara de fiecare data cand pamantul este complet uscat, iar in sezonul rece o data pe luna. Iar daca ceva nu le convine, sunt plante dragute care isi anunta problemele:

 • daca incep sa se intinda intr-o directie: nu au suficiet soare
 • daca se ingalbenesc / albesc: apa prea multa
 • daca se inmoaie: apa prea multa [si din pacate, in stadiul asta nu prea mai ai ce sa le faci]
 • daca frunzele se fac maro sau se usuca: apa prea putina.

In aceasta ordine de idei, avand in vedere ca acum le gasimvprin toate florariile adevarate, supermarketuri etc, mi-am propus sa imi fac o mini gradina de suculente, in care am plasat strategic si cateva miniaturi de casute facute din lut :))

Costul unei astfel de investitii [toate cumparate din Leroy Merlin:

 • ghiveci: 3 lei
 • pamant pentru bonsai [nu am mai gasit pentru cactusi]: 7 lei
 • o suculenta medie: 9 lei
 • doua suculente mici: 10 lei
  [firele suculente de langa casuta galbena – culese dintr-o padure din Bulgaria]
  [la baza ghiveciului, pietricele culese tot din natura :D]
  [miniaturile casute din lut au fost facute mai de mult si nefolosite pana acum. in orice caz, 500g de lut care se intareste la aer costa in jur de 10 lei, dupa care trebuiesc colorate intr-un fel sau altul, carioca, pictate etc; dar puteti folosi si alte chestii… jucarii de la ou kinder, alte miniaturi .. soldatei, dinozauri, masinute… poti sa ai propriul ghiveci personalizat cu ceea ce iti face placere; anything you like is allowed :D]

Rezultat? Pentru mine un mic zen garden, dar cum imi place mie, colorat si cu poveste 😀

Category : DIY

Lasă un răspuns