Cele mai limpezi si mai profunde minti iubesc cel mai mult culoarea. John Ruskin, Pietrele Venetiei

Asa isi incepe Kassia St. Clair cartea prin care dovedeste cat de mult iubeste intr-adevar culorile. Pornind de la istoria modei, a inceput sa scrie pentru revista la care lucra, in fiecare luna, un articol despre o culoare aparte. Si usor, usor, pasiunea pentru fascinantele culori si nuante a prins contur intr-un volum dedicat in totalitate lor si povestilor lor uneori bizare. Cateodata din intamplare, cateodata datorita hazardului, inspiratiei si alchimiei, crearea si utilizarea culorilor de-a lungul istoriei a fost strans corelata cu arta, religia, literatura, istoria, si in definitiv, cu vasta cultura a popoarelor.

Imi place ca este genul ala de carte pe care o tii aproape dupa ce o citesti, pentru a reveni sa recitesti franturi. Sunt prezentate 75 de nuante, care mai de care cu cate o poveste sau un mit fascinant, cu implicati si repercursiuni asupra oamenilor, cu efecte pozitive sau din potriva, mortale.

Auripigmentul obtinut prin „alchimie”, rozul Bake Miller care a reusit sa imblanzeasca detinutii unei inchisori si sa opreasca incidentele violente, rosu sange-de-dragon care s-a dovedit a nu proveni din cretura mitologica ci de undeva dintr-un arbore al Orientului indepartat, albastrul-electric nascut o data cu descoperirea electricitatii, verdele absint ce a ingrijorat natiunile din cauza efectelor nocive ale bauturii in randul consumatorilor, brun-griul taupe care, pe cat de indragit este in lumea make-upului, pe atat de nestatornic este in definirea corecta a culorii unei … cartite :D. 75 de culori, fiecare cu povestea ei de 1-2 pagini, care cu siguranta vor avea un efect distractiv dar va vor si dezvalui curiozitati interesante.

Ca orice mare iubitoare de culori, nu avea cum sa nu imi placa cartea. Fiecare culoare este prezentata scurt, la obiect, dar ca o poveste frumoasa, ce nu te lasa sa o termini si sa inchizi cartea, ci sa dai pagina sa aflii si mai multe despre urmatoarea culoare. O recomand cu drag!

 

Lasă un răspuns