Povesti intretesute cu atat de multa gratie intre trecut si prezent, intre orient si occident, intre traditie si modernism! Bastarda Istanbulului este o surpriza foarte placuta, un roman cu aer oriental, plin de condimente, arome, si mancaruri orientale in care sunt povestite destine zbuciumate ale unor femei nonconformiste. Ma asteptam sa fie o carte usor previzibila, poate despre o poveste de dragoste din Turcia. Insa ceea ce mi-a oferti Elif Shafak a fost mult mai mult de atat!

Mi-a placut foarte mult cum sunt prezentate viata casnica dintr-un camin turc, insa in care convietuiesc 5 femei extrem de diferite urmarite de un blestem nefast, greutatile cu care se poate confrunta o tanara turcoaica si efectele pe care le-ar putea avea nonconformismul acesteia in societate. Povestea se intrepatrunde insa, cu destinul unei tinere armence ce doreste sa afle mai multe despre trecutul familiei sale si care printr-un mic tertip ajunge sa fie musafira in conacul turcesc. Moment in care cartea ne ofera o lectie de istorie colorata despre persecutia turcilor impotriva armenilor, despre ranile adanci care inca mai persista in familiile acestora, despre resentimente si durerea trecutului.

Ceea ce mi-a placut insa cel mai mult din carte insa, a fost cum autoarea a impletit firele tuturor destinelor intre trecut si prezent, pentru a conecta vietile tuturor personajelor prezente in poveste, intr-o maniera interesanta, surprinzatoare si in reflexiile unei rodii stralucitoare :).

Cum parcele din mitologie teseau vietile muritorilor si ale zeilor, asa a reusit si Elif sa creeze o poveste orientala nostalgica dar zbuciumata si aromata a unor vieti incarcate de istorie. O carte pe care o recomand cu drag!

 

Lasă un răspuns