Mango este un fruct originar din India si sud-estul Asiei, facandu-se referire la el in scrierile hinduse inca de acum 6000 de ani. Calugarii budisti cultivau acest fruct pe care il considerau sacru deoarece se spune ca insusi Buddha obisnuia sa mediteze la umbra unui copac de mango.
Cultivarea lui a inceput sa migreze usor inspre vest in momentul in care portughezii, care au acostat in Calcutta in 1498, au inceput sa faca negot cu mango in Africa in secolul 16, si mai tarziu, in 1700, in Brazilia. De aici, oamenii l-au raspandit si in Mexic unde a fost apreciat, urmand sa ajunga si in America in 1860. Astazi, mango este produs in mare parte in India, China, Thailanda, Indonezia, Mexic, si Brazilia.
Mangifera indica, in traducere mot-a-mot „o planta indiana ce poarta mango”, face parte din familia Anacardiaceae, adica este inrudit cu …. fisticul si nucile caju. Natura e bizara, nu? 😀
Ceea ce ii confera insa denumirea de rege al fructelor, este aportul bogat de vitamine si minerale. Conform datelor USDA, mango nu numai ca are 17 minerale si vitamine, dar ar putea asigura 46% din necesarul zilnic de vitamina C si 20% din cel al vitaminei A prin consumul a doar 100g de fruct. Mai jos puteti vedea informatiile nutritionale complete.

 

Ce inseamna asta insa? La ce ne-ar putea ajuta consumul de mango:

  • are cantitati mici de grasimi saturate, colesterol si sodiu
  • contine fibre benefice, si ofera un aport mare de vitamine, minerale, si antioxidanti ce pot neutraliza radicalii liberi din corp.
  • in China este produs un tonic medicinal din mango, utilizat pentru sangerari gingivale, anemie, tuse, constipatie, greata, febra.
  • mentinerea sub control a tensiunii datorita potasiului si magneziului si la scaderea colesterolului datorita ponderii ridicate de pectina
  • digestie imbunatatita si scaderea aciditatii stomacului datorita enzimelor digestive continute.
  • scaderea anemiei prin aportul de fier
  • intretinerea frumusetii pielii datorita vitaminei A si C ce stimuleaza producerea colagenului.
  • imbunatatirea functiilor cerebrale si a concetrarii datorita vitaminei B6 si a glutaminei
  • cresterea imunitatii datorita continutului ridicat de beta-caroten si vitamine
  • imbunatatirea sanatatii ochilor datorita cantitatii mari de vitamina A
  • afrodiziac pentru barbati datorita vitaminei E

 

Si gust bun, si juicy juicy goodies. Ce iti poti dori mai mult? Don’t be grumpy. Eat mango!

Surse:
Prevent Disease [ https://preventdisease.com/ ]
National Mango Board [ http://www.mango.org ]
United States Department of Agriculture Agricultural Research Service [ 
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/ ]
Maps of World [ 
http://www.mapsofworld.com ]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: